Er gaat geen dag voorbij zonder dat een reclamespot ons inpepert, dat alcohol een gevaar is. De lobby tegen het gebruik van alcohol maakt daarbij geen verschil tussen bijvoorbeeld whisky en een laaggradige wijn. ‘Drink met mate’ kan volgens de drankbestrijders direct naar de prullebak.
Een bekend marketinginstrument wordt ingezet om degene die het waagt alcohol te gebruiken de stuipen op het lijf te jagen. Daarbij wordt dan nog een fijntjes opgemerkt dat zeven verschillende kankers bij het gebruik op de loer liggen. Het doel van de ‘bestrijders’ is het gebruik volledig uit te roeien. Twee glazen per week is de limiet voor de verstokte consument.
Het heeft er alle schijn van, dat de ‘War on Drugs’ een kwestie is van dweilen met de kraan open. Dan maar de tabaksindustrie aanpakken. Daarbij scoort de lobby het verwijderen van de tabaksproducten uit de supermarkten. Deze week werd bekend dat de tabaksindustrie zich nu richt op de farmaceutische industrie. Een nieuw verdienmodel dat niet bepaald ethisch is voor een sigarettenproducent.
Blijft over de drankensector waar de vaak met subsidie werkende organisaties hun tanden in zetten. De wijnconsument die zijn geliefde wijntje straks niet meer in de supermarkt kan kopen, gaat zijn heil zoeken op internet waar men een doosje wijn met plezier aan huis laat bezorgen.
Zelfs bedrijven zoals ‘Wijnvoordeel’ wachten niet op de verwijdering van wijn in de supermarkt. Onder het motto ‘Koop never nooit niet wijn in de supermarkt‘ proberen ze de super nog een duwtje mee tegeven en te profiteren van de veranderende markt. Wijnvoordeel wacht op de ‘drooglegging’ waar men een nog sterkere positie op internet wil bouwen.
De Nederlandse wijnconsument laat zich niet de vineuze versnapering afpakken. De aanpak van de anti-alcoholisten is een staaltje van gelegenheids-politiek. Het is ‘Veel gekakel maar geen eieren leggen’. De grote drooglegging is gedoemd te mislukken en dat is maar goed ook.