Column: transitie in de wijn

Op de dag dat KLM bekend maakt dat er op de vluchten weer champagne ten koste van cava zal worden geserveerd, noteer ik deze column die gewijd is aan ‘verandering’, verpakt in het woord ’transitie’.

Voor veel mensen is verandering in de privé – en zakelijke sfeer moeilijk te verteren. Het wordt gezien als een aanslag op de vertrouwde situatie.

In de wijnsector bijvoorbeeld, is de laatste tien jaar veel veranderd. Een klassiek voorbeeld van het niet tijdig veranderen, is die van een Brabantse wijnkoperij met een goede reputatie die zich vastklampte aan de oudere wijnconsument en de bestelling van de pastoors met een goed gevulde wijnkelder. In de ’turbulentie’ van de verandering zagen grote importeurs hun kans schoon en pikten de kersen van de taart door regionale wijnhandelaren in te lijven.

Wie niet op tijd de kracht van internet zag aankomen kwam in de problemen. Een Frans champagnehuis heeft nu besloten om ‘volledige’ transparantie te betrachten en gedetailleerde informatie op het rugetiket te vermelden. Het is een kleine stap, maar ook een signaal dat er meer transparantie vanuit de productie en verkoop moet komen. De consument wordt onder invloed van de media mondiger en wil meer details over de (gifvrije) wijngaard, de verantwoorde productiemethoden en de wijze waarop de wijnboer met zijn medewerkers omgaat. Het gaat niet alleen over de uitstoot van stoffen bij de productie van zware flessen, het vervoer en de opslag. De transitie zal zeker merkbaar zijn bij de importeur onder invloed van de wensen/eisen van zijn afnemers.


Terug naar de champagne van KLM. Voor een goede cava behoef je je niet te schamen. Uiteraard heeft champagne een hogere ‘status’, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Ik durf de stelling aan dat een goede cava te verkiezen is boven een middelmatige champagne.
Proost!

Reacties