Column: ‘Het nieuwe jaar’

Ik wens alle lezers een voorspoedig en gezond 2022.

Dit jaar bestaat Wijnplein 25 jaar daarmee ben ik volgens een collega de ‘Pionier van Wijn en internet

De site van Wijnplein werd voor het eerst gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Vinologen. Dit tot ergernis van het Wijn Informatie Centrum (WIC) dat op dezelfde gelegenheid een site presenteerde die duizenden guldens had gekost. Betaald door de Nederlandse belastingbetaler.

Het is nooit meer goed gekomen tussen het WIC en Wijnplein. Als er een banner geplaatst moest worden, dan kreeg PERSWIJN de opdracht.  Een van de grootste blamages was het optreden van RvH van PERSWIJN. Hij hield in opdracht van het WIC een uiteenzetting over wijncompetities. Het was een warrig verhaal dat hem 500 gulden opleverde. Humorloos betoog dat meer dan 100 aanwezigen bijna in slaap deed vallen. In mij verslag schreef ik dat RvH door de bel werd gered… Het werd een begin van de voortdurende kritiek op Wijnplein.

Het begin

Wijnplein was de eerste in wijnland die dagelijks onafhankelijke informatie ging publiceren en al 25 jaar lang gratis bezocht kon worden. Er was nog maar weinig software en ik volgde cursussen om de broncode te begrijpen en aan te passen. Zo bouwde ik mijn eerste site (een dierenwinkel).  In de cursus stonden de jongelui op omdat ze dachten dat ik de leraar was..

Techniek en de wijde wereld

De internet-publicatie was in de beginjaren voor 90% techniek en 10% publicatie. Nu is die verhouding precies omgekeerd.  Het toepassen van de techniek bestond bijvoorbeeld uit een live verslag. De telefoon koppelde ik aan het notebook. Voor die jaren een hoogstandje.

De wijde wereld stond open en ik reisde met de leden van het NGS (Nederlands Gilde van Sommeliers) naar Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië. Het waren vermoeiende reizen, omdat bij terugkomst in het hotel (meestal later in de avond) mijn verslag van de dag moest worden gepubliceerd.

Basis Santiago (Foto Santiago)

Jaren later werd ik uitgenodigd voor deelname aan de jury in Zuid-Amerika. Het was een mooie kans om bijvoorbeeld in Mendoza alle malbec-wijnen van Argentinië te proeven. Ondertussen was ik op zoek naar iemand die wijntechnisch opgeleid was, moedertaal Spaans en goed Engels spreekt. Als door een wonder maakte ik kennis in Santiago (Chili) met een jonge vrouw die landbouw-ingenieur is en afgestudeerd is in oenologie.

Samen reisden we naar de wijnlanden van Zuid-Amerika.  We verbleven 2-3 maanden in het land dat we bezochten. We kregen zo meer informatie en werden niet opgejaagd door organisaties die zo veel mogelijk willen laten zien in een zo’n kort mogelijke tijd. Vanuit Santiago bezochten we Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. In Europa liep mijn assistente ( nu mijn vrouw) stage in diverse wijnbedrijven. Zij had nog nooit een mooie Sauternes geproefd. Tijdens een proeverij in Jerez kreeg ze vier jaargangen Yquem te proeven. Beginners geluk zal ik maar zeggen.

JanenPaula

Tot slot

2022 zal een lastig jaar worden. Slechter dan 2021 kan het niet worden.  De Nederlandse wijnsector bevindt zich in een transitie. Voor ons als publicisten wordt het ook een uitdaging.

Mede namens mijn vrouw en onze zoon wensen we u een goed jaar en veel gezondheid toe. Wij danken u voor het bezoeken aan onze site. Op onze ‘dochtersite’ www.flyingwinewriter.com publiceert mijn  vrouw wetenswaardigheden over duurzame wijnbouw en de ontwikkelingen in de organische wijnbouw.

Het gaat u goed in 2022.

Jan Rook

Reacties