“Lentekriebels kenmerken zich door een combinatie van snelle, onvoorspelbare schommelingen in onze stemming, en een gevoel van een energiestoot. Waarschijnlijk juist omdat het contrast met het wat bedrukte wintergevoel zo groot is, vallen die eerste lentekriebels ons zo op”.
Dit is te lezen op internet. Vertaald naar situatie momenteel in Frankrijk, lijkt het erop, dat de Fransen met enorme inspanningen de acceptatie van de pensioenvoorstellen proberen te saboteren.
Waar je een Franse ingezetene in ieder geval niet mee moet lastig vallen, is de invoering van een wet die de levenswijze zal veranderen.
Fransen protesteren massaal en vaak ook geweldadig op de invoering van het verlengen van de pensioen gerechtigde leeftijd met twee jaar. De Fransoos vindt werken een ‘noodzakelijk kwaad’. Het Franse pensioenstelsel was gefundeerd op de leefdtijd van 62 en gaat nu stapsgewijs naar 64. De Fransen zijn des duivels en zeker nadat president Macron de wet – zonder stemming in de senaat – er door heen heeft gedrukt.
In Parijs stapelt zich de afvalberg op, de Britse Koning is even niet welkom en de entree van het stadhuis in Bordeaux is in de fik gestoken.
In de wijnsector worden depots van wijnbottelaars geblokkeerd. Het vervoer van wijn naar de supermarkten ondervindt grote problemen omdat de stakers te pas en onpas de snelwegen afsluiten.
Alsof de problemen in de wijn nog niet voldoende zijn: het zuiden van Frankrijk heeft een ernstig watertekort, in Bordeaux rooit men wijnstokken en het productie-surplus moet worden gedistilleerd.
Frankrijk is een favoriete vakantiebestemming voor veel Nederlanders. Ter geruststelling: Fransen staken nooit in augustus want dan hebben ze vier weken vakantie…
De revolutie in Frankrijk staat voor de deur als een verbod op stokbrood wordt ingevoerd. Zover is het niet, maar het land verliest miljarden door de gevolgen van de stakingen en rellen die waarschijnlijk niet in verhouding staan tot kosten van het veranderen van het pensioenstelsel naar 64 jaar…
Zou het Nederlands elftal in Parijs de Fransen bewust hebben laten winnen uit solidariteit? Foto: U. Amez/Sipa
Jan Rook