Derde dag wijnreis Ontario

Door Jan Rook

Op deze zonnige dag viert Canada Victoria Day, de Canadese variant van  onze Koninginnedag.

Eerst doe ik verslag van de perfecte proeverij (zondagmiddag 18 mei) van Cave Spring Cellars en het voortreffelijke diner in het restaurant dat ook eigendom is van deze wijnproducent. Op het programma deze maandag een bezoek aan de bekende producent Henry of Pelham in St. Catharines. Hoewel het programma niet voorzag in een bezoek aan de beroemde Niagara Falls, wist het gezelschap toch tijd vrij te maken om deze bijzondere attractie te bezoeken. Gezeten in een helikopter werd dit natuurgeweld bekeken. De rit ging vervolgens naar het meest zuidelijke puntje van Canada: Kingsville.

Cave Spring Cellars

In het historisch oude stadje Jordan richtten de druiventeler Leonard Pennachetti en wijnmaker Angelo Pavan in 1986 Cave Spring Cellars op. Direct vanaf het begin gebruikten zij de vitis vinifera. Een opmerkelijke stap, omdat in die tijd de hybriden nog werden gebruikt. Het was duidelijk dat de nieuwe ondernemers vanaf het begin voor kwaliteit gingen.

Rieslingenthousiast

Thomas L.Pennachetti (38) directeur marketing van dit bedrijf ontving ons in een ruimte waar aan de wand kaarten hingen met de bijzondere geografische en geologische positie van zijn wijngaarden. De bijzondere ligging heeft alles te maken met het nabij gelegen Lake Ontario. Dit enorme uitgestrekt en diepe meer zorgt voor een opmerkelijk gematigd klimaat.

De enorme watermassa (vriest nooit dicht) zorgt voor een luchtstroom die aan de oevers tegen een heuvelrug circuleert. De heuvelrug wordt het escarpement genoemd. In de zomer zorgt de luchtstroom voor afkoeling, in de winter voorkomt het een te sterke afkoeling. In het plaatsje Jordan wordt de heuvelrug waarop de wijngaarden van Cave Spring Cellars liggen de Bench genoemd. Na de inleiding van de gedreven Thomas Pennachetti kon de proeverij beginnen.

Wijnproeverij

16 wijnen passeerden de revue.

De eerste flight bestond uit 4 witte wijnen. Dry Riesling (licht citrus, droog, niet te strak), Cave Spring Riesling VQA Niagara Peninsula (wat nerveuze neus, zachte smaak), Riesling Estate botteled (lichte, zuivere expressie, haast wat bloemig) en Cave Spring CSV (limoen, zuren, zoetje) heel prettig. Conclusie: modern gemaakte Rieslings, zuiver en technisch goed gemaakt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2020ontario3f.jpg

Tweede flight

Drie witte chardonnay-wijnen: Cave Spring  Chardonnay VQA, wat nerveuze neus, mooie frisse smaak, niet te strak, fraai. Cave Spring Chardonnay Reserve, in hout vergist, goede zuivere smaak. Chardonnay, mooie neus, goede smaak, houtaroma in de afdronk.

Derde flight

Gamay, hele lichte kleur, duidelijke gamayexpressie, fruit, licht en fris. Gamay Reserve: mooie neus, goede smaak en lengte met balans. Pinot Noir, wat afwijkende neus, niet uitnodigend, vrij strak gevinifieerd. Pinot Noir: mooie neus, duidelijke gamayexpressie, zachte aanzet, goede lengte. Mooi glas wijn!

Vierde flight

Twee bordeauxblends: Cabernet Merlot, hele mooie neus met goed potentieel. Merlot, fraaie merlot-expressie, mooie zachte smaak, toegankelijk, zeer goed!

Vijfde flight

Twee zoete wijnen: Late Harvest Riesling (Indian Summer), typische neus, wel riesling, duidelijk Beerenauslese, goede aciditeit. Icewine Riesling: mooie elegante ijswijneus, mooie vulling, complexiteit, heel fraai!

Conclusies

Toen ik opmerkte dat de Rieslings een bepaalde Nieuwe Wereld-toets bezitten leek Thomas Pennachetti wat teleurgesteld. Mijn opmerking aangaande Riesling was echter positief bedoeld. Je kunt niet van een dergelijk vrij jong gebied complexe Rieslings verwachten. De wijnen die ze nu maken zijn knap gemaakt en bieden zeker veel wijnplezier. Het echte raffinement van een Duitse Riesling kan niet worden gekopieerd. Toch heeft de serie wijnen me bekoord. Met passie gemaakt, zuiver en goed.

Diner

Cave Spring Cellars is ook eigenaar van een van de beste restaurants van dit wijngebied. Op loopafstand ligt het in Engelse stijl opgetrokken horeca-etablissement. Het restaurant zat op deze zondagavond tjokvol. Het diner dat Cave Spring ons aanbood was van hoog culinair niveau. Na de amuse volgden vier gangen begeleidt door steeds 2 wijnen. Het hoofdgerecht (Porcini Coated Beef Tenderloin) was knap klaar gemaakt, de kaasschotel het bewijs dat Canada ook mooie kazen produceert en een dessert (Hazelnut Sour Cherry Gateau Basque) van 3 sterrenniveau. De Cave Spring Cabernet-Merlot was de opmerkelijke begeleider van het laatste gerecht. Een voortreffelijk diner met de wijnen die gastronomische excelleerden.

Victoria Day

Het hotel had er geen boodschap aan. Het ontbijt bestond uit een tafeltje met warm water, theezakjes en koffie. Slechte zaak om gasten op deze manier in een hotel te behandelen.

Henry of Pelham

De rit ging naar de bekende wijnproducent Henry of Pelham.

Na de bekende rondleiding door wijngaarden en productieruimten volgde de proeverij.

Proeverij

1) Sauvignon Blanc VQA Niagara Peninsula .Duidelijke kenmerkende neus, buxus, mooie, niet te strakke smaak met goede lengte. In de neus haast wat floraal, maar toch duidelijk sauvignon blanc. Verzorgde vulling en knap gemaakte wijn.Gastronomische wijn. Goed.

Riesling

2) Riesling. Goede rieslingexpressie, niet te aromatisch, zuiver en goed. Goede, prettige smaak, niet te strak wel prettige lengte, geen hoogvlieger, technisch goed gemaakt.

3) Pinot Noir. Kleur reeds behoorlijk geëvolueerd. Goede PN-expressie. Typisch voor deze streek. Zit iets in wat ik lava-achtig noem. Zachte aanzet met toch nog tannines. Goede balans maar aan deze pinot noir expressie in de neus moet je wennen.

4) Cabernet-Merlot (unfiltered). Behoorlijk diepe kleur, mooie, complexe neus, mooie, nog wat strakke aanzet, goede vulling. Heeft nog wat tijd nodig maar potentie is aanwezig. Meer Merlot dan Cabernet Sauvignon in de expressie.

5)  Baco Noir Reserve. Volle diepe kleur. Ik begrijp nu waarom de connectie met Zinfandel wordt gelegd. In de neus, aromatisch, haast animale tonen, niet elegant maar wel apart. Vrij strakke aanzet met behoorlijke zuren, vrij grof in de smaak. Tot nu toe de beste Baco maar als je een rode wijn met elegantie zoekt is Baco niet geschikt. Vrij intense vulling. Kan wellicht beter nog wat jaren liggen. Of dit nou de toekomst van rode wijnen is weet ik niet.

6) Baco Noir Donkere kleur met al opmerkelijke bruine kleur voor de leeftijd. Typische, neus, met ouderingsaroma´s, chocolade, heel rustiek, blijft vrij strak in de smaak, levert niet de complexiteit in de smaak. Blijft wat ruwe stijl houden. Ik denk niet dat een Baco Noir langer dan 5 jaar moet worden weggelegd. Typische wijn en leuk om geproefd te hebben.

7) Henry of Pelham Riesling Botrytis Affected. Mooie complexe neus, mooie, filmende smaak, zoetheid niet zo grof als ijswijn. Mooie lichte, balans. Uiteraard minder zoet dan ijswijn, maar daardoor wel veel prettiger dan de zware, zwoele opulente ijswijnen.

7) Riesling Icewine. Forse, krachtige ijswijnexpressie. Vol zoet, met elegante toets van riesling met volle maar toch heel zachte smaak. Mooie, goede ijswijn.

Conclusies

De wijnen van Henry of Pelham spreken me aan. Goed gemaakte, zuivere wijnen.

Niagara Falls

Niagara Falls

Wie de Niagara Peninsula bezoekt moet uiteraard de Niagara watervallen bezoeken. Het programma werd dus aangepast. De ‘driver’van onze taxi stelde het gezelschap voor om bijvoorbeeld de watervallen vanuit de lucht te bekijken. Op naar de heli-drome! Uw verslaggever bleef op de grond. De vlucht met de helikopter duurde een kleine 10 minuten. Hoewel de vlucht volgens de inzittenden best spectaculair was, was men toch enigszins teleurgesteld dat de helikopter zo hoog was blijven vliegen.

Bij het instappen vroeg nog iemand of het wel eens mis ging (…). De piloot zei dat er nog nooit iets was gebeurd. Later hoorden ze van onze chauffeur dat men nu hoger over de watervallen moet vliegen omdat er een botsing tussen 2 heli’s had plaatsgevonden. De Niagara Falls werden daarna nog op ‘normale’ wijze bezocht.

Kingsville

Het meest zuidelijke wijngebied van Canada ligt op Pelee Island. Daar bezoeken we dinsdag op dit eiland de wijngaarden. Met Everett de Jong en de wijnmaker van Pelee Island Vineyards dineerden we in het clubhuis van de plaatselijke golfclub. Een ontspannen avond, mede omdat een deelnemer zijn verjaardag vierde. Morgen gaan we op weg naar Pelee Island.

Verslag 4e reisdag volgt

Verslag 2e dag: klik hier

Reacties